בית ספר לבטיחות:
חשיבות הבטיחות במוסדות החינוך

מוסדות החינוך השונים הם ביתם השני של מאות תלמידים וחברי סגל, אשר נמצאים תחת קורת גג אחת במשך שעות רבות ביום. כולם מסכימים על כך שעם בטיחות ילדינו לא משחקים, ובעיקר כאשר הם נמצאים במסגרות שמחוץ לבית – רחוק מעיניהם הבוחנות של הוריהם המודאגים.

מעבר לכך שהקפדה על כללי הבטיחות היא קריטית בגילאים הצעירים יותר, אשר חשופים יותר לסכנות מאשר הבוגרים (הם פעילים ומאתגרים הרבה יותר את הגבולות שלהם), זו גם ההזדמנות לתת לצעירים שיעור בבטיחות וללמד אותם איך להתנהל במצבים מאתגרים, ואיך עליהם לפעול כאשר ישנו מצב אשר מסכן אותם ואת חבריהם.

כאמור, המצאות הילדים במוסדות החינוך היא עניין רגיש במיוחד ולכן ישנה חשיבות מכרעת לכך שבטיחותם תילקח במלוא הרצינות. כמה ברצינות? נהלי הבטיחות הקפדניים ביותר חייבים להיות מופעלים ומיושמים כבר מהרגע שבו התלמיד מגיע למוסד החינוכי ועד לשנייה שבה הוא יוצא לביתו בשלום. זה כולל את השיעורים, ההפסקות, פעילויות החוץ וכל מה שקורה ביניהם. כך למשל, בגלל שהרבה מן התאונות מתרחשות דווקא בהפסקות, כאשר הילדים פעילים יותר, ישנם נהלי בטיחות מיוחדים המתקיימים בזמן ההפסקות ומאפשרים לילדים להיות שותפים לשמירה על ביטחונם האישי ובטחון חבריהם.

מי מחליט על כללי הבטיחות?

מדיניות הבטיחות נקבעת על ידי משרד החינוך, אשר מתווה את הדרך לשהות נטולת סכנות במרחבים אשר תחת סמכותו – גנים, פנימיות, בתי ספר, מעונות יום, מעונות פרטיים וכדומה. המדיניות מיושמת על ידי הרשויות המקומיות שאמורות לדאוג לכך שהנהלים אכן יתקיימו בצורה הטובה והיעילה ביותר.

ואיך מוודאים שכללי הבטיחות אכן נשמרים בשגרה השוטפת? בכדי לוודא זאת נערכים מבחני בטיחות במוסדות הלימוד בזמנים קבועים. חברות שאמונות על בטיחות במוסדות החינוך אמורות להגיע אל מרכזי החינוך השונים, לבדוק את התשתיות, החצרות והמתקנים שבהם משתמשים הילדים, לאבחן את הסכנות הפיזיות והמיידיות, ולא פחות חשוב מכך - לוודא שהסגל מכיר את נהלי הבטיחות ויודע ליישם אותם במקרה הצורך.

הליך הבדיקה מתבצע לפי רשימה מובנית וקבועה. זה מתחיל מבדיקת הבטיחות בתשתיות ובמתקנים, בדיקת אופן הביצוע של עבודות הבנייה והשיפוצים בשטח מוסד הלימודים, תחזוקת מתקני משחק ואישורם, הדברה וריסוס בצורה בטוחה ויעילה, בדיקת אמידותם של מתקני הספורט, קיבוע ארונות ומדפים לקיר על מנת לוודא את יציבותם, בדיקת סככות הצללה בחצרות, ובדיקה של המערכות הסולאריות בבתי הספר (אם הן קיימות). בסיום המבדק מתקבל דוח בטיחות עבור הגורמים האחראיים על הבטיחות במוסד, דוח אשר מטרתו לחשוף את המפגעים שאותרו ואת הקדימות לטיפול בהם.

מתי נערכות בדיקות הבטיחות?

בדיקת הבטיחות מתקיימת בעיקר בחופשת הקיץ, כאשר הילדים אינם נמצאים בשטח מוסד הלימודים. גורמי הסיכון מנוטרלים, ומבוצעות פעולות רבות כדי לשמור על שלומם של התלמידים ולאפשר להם לפתוח את השנה החדשה בביטחון וכאשר מינון הסיכונים יורד למינימום האפשרי. בנוסף, בתקופה זו מתבצע ריענון נוהלי הביטחון בשגרה ובחירום, על מנת לוודא שהצוותים יהיו מוכנים ברגע האמת. קורסים מעשיים יותר כמו טכנולוגיה ומלאכה, מקבלים התייחסות מיוחדת בשלב הבדיקות שכן הם שמצריכים עבודה עם כלים שעלולים להיות מסוכנים, זו הסיבה שחשוב לבדוק אותם ולוודא שהילדים משתמשים בהם בבטחה.
ומה קורה בימי השגרה? בבתי הספר ישנם בעלי תפקידים שאחראים על שהות בטוחה במסגרתם, רכז ביטחון שתפקידו הוא לסייע למנהל בית הספר להיערך ולממש את סמכויותיו במקרי חירום, להנחות את אנשי המקצוע השונים, ולהעניק להם דגשים חשובים בנושא הביטחון. בסופו של דבר המטרה של כולם היא זהה - לוודא שהילדים של כולנו יחזרו הביתה בשלום.